Båring Vig er et af de ”hot-spots” som er udpeget til anlæggelse af faciliteter der tiltrækker besøgende til Naturpark Lillebælt. Projektet Bælt i Balance vil skabe en vifte af tiltag, der vil vise, hvad Naturpark Lillebælt er. Visionen er, at hver enkelt facilitet vil medvirke til, at flere får mulighed for at opdage det unikke Lillebælt, at flere kommer til at holde af bæltet og at flere vil være med til at passe på det.
I dialog med lokalforeningen, interessenter og lokale, er der blevet efterspurgt faciliteter der særligt gavner adgangen til havet for alle hele året rundt. På nuværende tidspunkt er der en sæsonbadebro, som tages op om vinteren og som ikke er tilgængelig for kørestolsbrugere (se figur 1). Derfor vil vi i projektet etablere en helårsbadebro tilgængeligt for kørestolsbrugere, og som kan bruges af badene året rundt. Dette projekt faciliterer fællesskaber for alle, helt tæt på havet. Fra broen kan man bl.a. bade, fiske, opleve havet og Naturpark Lillebælt gennem en stationær formidling på selve broen.
Den nuværende bro er ikke tilgængelig for kørestolsbruger, ej heller kørestols venlig.
Beskrivelse af den nye bro
Den nuværende sæsonbro kan genanvendes og laves om til en helårsbro med brohoved, rækværk og en kørestolsrampe. Den nye helårsbadebro vil derfor kunne benyttes af en bredere målgruppe, herunder kørestolsbrugere, vinterbadere, skoler og mange flere, hele året rundt (se figur 2).
Som del af projektet er der også ansøgt kystdirektoratet om at anlægge en 72 meter lang plankesti/kørestolsrampe hen over strandengen og ned til broen.
Rød linje er den søgte tilladelse ved Kystdirektoratet, grøn linje er badebroen.
Hvorfor skal der være en helårsbro tilgængelig for kørestolsbrugere?
Det er særligt vigtigt for kørestolsbrugerne i Middelfart Kommune og omegn, at man ved Båring Vig har adgang til havet fra en bro, da hverken Varbjerg strand eller andre strande i kommunen tilbyder dette. Helårsbroen giver kørestolsbrugere og gangbesværede mulighed for at komme ned på stranden og helt ned til vandet. På den måde ekskluderes denne gruppe ikke fra de sociale aktiviteter sammen med venner og familie. På nuværende tidspunkt må de sidde helt oppe ved informationsskiltet ca. 72 m fra vandkanten. Kørestolsbrugere i lokalområdet har også efterspurgt mulighed for at fiske fra stranden og det giver helårsbroen mulighed for.
Det vil ikke være muligt for kørestolsbrugere at bade fra broen, da man blot 4 km fra Båring Vig kan låne en badestol og komme i vandet via en rampe over stranden ved Varbjerg.
Hvorfor skal broen godkendes ved Klima-, Natur- og Genbrugsudvalg?
Da broen på flere punkter overskrider Middelfart Kommunes eget administrationsgrundlag, skal broen godkendes i Klima-, Natur og Genbrugsudvalget.
Broen vil være 65 meter lang, med et gelænder i torv på den ene side. Normalt godkender vi kun 50 meter, uden gelænder, men en fælles bro kan typisk godt dispenseres for disse begrænsninger.
Selve brohovedet er 17,5 kvadratmeter, så der er plads til en kørestol kan vende for enden af broen. Normalt godkender vi kun 10,5 kvadratmeter, i dette tilfælde skal der også dispensere fra den størrelse.