- Med aftalen om folkeskolens kvalitetsprogram træder initiativet om frihed til kortere skoledage og skolens timebank i kraft. Dette har betydning for skolerens planlægning af kommende skoleår.
Frihed til kortere skoledage
Indførelse af mulighed for kortere skoledage bygger delvis på de vilkår, der hidtil har været gældende, jf. §§16d og e. Det betyder at:
- den personaleressource, som frigøres ved anvendelsen af kortere skoledage, skal forblive i skolen.
- den frigjorte personaleressource kan anvendes til andre aktiviteter end faglig undervisning.
Der er stadig et minimumskrav til skoledagens længde, jf. børne- og undervisningsministeriets timetalsfordeling.
Beslutningen om at afkorte skoledagen vil fremover kunne træffes for en klasse, årgang, afdeling eller hel skole ad gangen, og der vil være krav om begrundelse herfor. Godkendelse er som udgangspunkt for et skoleårs varighed. De ressourcer, som frigøres ved en kortere skoledag, indgår i 'skolens timebank'. Det er ikke et krav, at midlerne tilkommer den elevgruppe, hvis undervisningstid reduceres.
Jf. §16b i lovændringen er det skolelederen, som kan ansøge kommunalbestyrelsen om at kunne afkorte undervisningstiden. Skolebestyrelsens udtalelse vedlægges ansøgningen. Det er kommunalbestyrelsen, som tager stilling til og godkender en skoleleders ansøgning.
Kommunalbestyrelsen kan delegere sin kompetence til fx. forvaltningen eller den enkelte skolebestyrelse eller skoleleder. Det følger af Folkeskolelovens §40, stk. 5 om styrelsen af kommunens skolevæsen.
I Middelfart Kommune er kompetencen til at træffe beslutning om at fravige regler om mindstevarighed af undervisningstiden i dag delegeret til forvaltningen, mens beslutninger om rammer for elevernes undervisningstimetal og skoledagens længde træffes af Byrådet, jf. Middelfart Kommunes delegations- og kompetencefordelingsplan.
Forvaltningen foreslår, at kompetencen til at træffe beslutning om at afkorte skoledagens længde delegeres til skoleleder i 2025/2026. En forudsætning for delegation er, at afkortning af skoledagen ikke medfører merudgifter til fx. elevbefordring.
I de indkomne høringssvar tilslutter parterne sig forvaltningens forslag om delegering af beslutningskompetencen til skoleleder.
Skolens timebank
Timebanken erstatter den understøttende undervisning på skolerne, og giver mulighed for lokal prioritering af ressourcerne.
Timebanken kan som eksempel anvendes til:
- Indsatser på skolen målrettet eleverne fx. co-teaching, elevsamtaler, trivselsindsatser, holddannelse, m.m.
- Kompetenceudvikling og undervisningsmidler.
- Udvidet åbningstid i skolefritidsordningen.
Der vil også være andre bundne opgaver, som skolerne skal løse med de ressourcer, som findes i timebanken. Det drejer sig om:
- Tid til test, screeninger og prøver.
- Indsats for de 10% mest udfordrede elever i dansk og matematik.
- Klassens tid.
I dag finansieres skolefritidsordningens åbningstid indenfor rammerne af takstfinansieringsmodellem på SFO-området. ved anvendelsen af kortere skoledage lokalt kan der opstå behov for udvidelse af skolefritidsordningens åbningstid.
Forvaltningen foreslår, at en sådan udvidelse af SFO'ens åbningstid finansieres af ressourcer i timebanken i skoleåret 2025/2026.
Fordelen med timebanken er, at der lokalt arbejdes for at tilrettelægge helhjertede skoledage for eleverne i skole- og SFO tiden inden for den enkelte skoles egne lokale rammer. Skolen skal dog altid tage højde for, at det ikke er muligt at lave om på bustiderne i 2025/2026.
Skoleåret 2025/2026 vil være et prøveår, og forvaltningen evaluerer på udmøntning af kvalitetsaftalen i foråret 2026
Høringsparterne bakker generelt op om, at en evt. udvidelse af SFO'ens åbningstid finansieres af skolens timebank i skoleåret 2025/2026. Dog gøres der opmærksom på, at timebankens ressourcer til evt. øget åbningstid i SFO, kan risikere at udvande skolens mulighed for udnytte timebanken til at understøtte kvaliteten i den almene undervisning gennem øget brug af co-teaching. Flere opfordrer til, at der overvejes øgede kommunale midler eller justeringer i SFO-takstfinansieringen, hvis man ønsker at øge åbningstiden i fritidsdelen yderligere.
Endvidere henledes opmærksomheden i enkelte høringssvar på de praktiske omstændigheder omkring manglende busafgange i yderområder, som kan spænde ben for skolernes mulighed for at afkorte skoledagen. Forvaltningen vil være undersøgende på muligheden for at tilpasse bustider ved Fynbus' næste høringsrunde.
Der er generel opmærksomhed på evaluering af initiativet i de indkomne høringssvar. Forvaltningen vil arbejde videre med et evalueringsdesign, som er dynamisk og tager højde for at følge skolernes lokale udmøntning af initiativet, forud for skoleåret 2026/2027.
Forvaltningen anerkender de indkomne bemærkninger. Forvaltningen vurderer ikke, at høringssvarene giver anledning til ændringer i rammen for skoleåret 2025/2026.
Vedlagt i bilag er Børne- og Undervisningsministeriets fakta ark om 'Frihed til kortere skoledage og afskaffelse af understøttende undervisning'.