D. 19. december 2024 blev ældreloven vedtaget i folketinget med ikrafttrædelse d. 1. juli 2025. Hensigten med ældreloven er at ændre den måde, som ældreplejen er organiseret på. Det sker ved, at der reduceres i administrative arbejdsgange, indføres helhedspleje, etableres tværfaglige faste teams og en ny borgernær visitation.
Formålet med ældreloven er at skabe en organisering i hjemmeplejen, sygeplejen, træning og i visitationen, som er bedre gearet til de fremtidige opgaver. En fremtid som vil bære præg af kontinuerlige forandringer med knappe økonomiske rammer og medarbejderressourcer. Derfor skal der fokus på samarbejdende fællesskaber, hvor hjemmeplejen, sygeplejen, træning og visitationen flytter fysisk tættere sammen, så det tværfaglige samarbejde omkring den enkelte borger styrkes.
På den baggrund flytter visitationen i maj måned fra den nuværende placering på rådhuset til to lokationer på nærhospitalet og i Nr. Aaby, hvor de øvrige samarbejdspartnere i helhedsplejen er placeret. Dermed skabes fysiske rammer, der kan understøtte, at visitationen bliver en lokal samarbejdspartner og tættere kollega med fokus på lokalt samarbejde, borgerforløb og praksisnær visitation. Hensigten er, at sagsbehandlingen fremover bliver smidigere og kommunikationen mellem borgere, pårørende og faggrupper bliver forbedret.
I forbindelse med den nye organisering skal visitationen være mere borgernær, hvilket betyder at der skal tilbydes flere visitationsbesøg ude hos borgerne både i deres hjem og gennem fremskudt visitation på sygehuset. Dette for at øge kendskabet til den enkelte borger og så borgerne oplever, at det er den samme visitator, der behandler deres sag. Derudover kommer visitationen til at bruge mere af deres tid på det tætte samarbejde med hjemmeplejen, sygeplejen og træning. Det gælder f.eks. gennem deltagelse i koordinerings- og sparringsmøder og ved at være mere tilgængelig for dialog med kollegaerne i løbet af arbejdsdagen.
For at skabe tid til det tættere samarbejde med andre faggrupper og borgerne vil telefontiden i visitationen fra maj måned 2025, ændres til at være fra kl. 11.00 – 13.00, hvilket er identisk med sygeplejens og minder om andre kommuners telefontid.
For at undersøge, om de to timers daglig telefontid imødekommer borgernes behov, registrerede visitationen de indkomne opkald fra borgerne i februar måned 2025. Registreringen viste, at der i løbet af de fire uger var 401 opkald, hvilket giver til 10 opkald pr. medarbejder om ugen, svarende til 2 opkald om dagen pr. medarbejder. Det vurderes derfor at opkaldene fint kan varetages i den ændrede telefontid. For at sikre at borgernes opkald havner i den rigtige gruppe, arbejder forvaltningen på at kunne anvende en telefonrobot, der smidigt kan guide borgerne det rigtige sted hen og besvare spørgsmål udenfor telefontiden.
Ved at visitationen kommer tættere på borgerne og får ændret telefontiden, vil borgerne opleve at få behandlet deres sag hurtigere, end det er tilfældet i dag og vil i telefontiden blive modtaget af en visitator, som kender deres sag, og som vil kunne arrangere besøg efter borgerens behov.